#jazzevening

Cykl koncertów on-line #jazzevening powstał w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „Kultura w sieci”. Każdy z koncertów będzie streamowany bezpłatnie Facebooku, kanale YouTube oraz Vimeo klubu 12on14.

Koncerty będą prezentacją twórczości najważniejszych muzyków, kompozytorów i improwizatorów polskiej sceny jazzowej średniego i młodego pokolenia, a także ich interpretacji utworów najwybitniejszych twórców polskiego jazzu. Koncerty będą udostępniane odbiorcom nieodpłatnie w taki sposób, że będą oni mogli uczestniczyć w transmisji wydarzeń na żywo lub będą mogli obejrzeć zarejestrowane koncerty w dogodnym dla siebie miejscu i czasie. Koncerty będą odbywały się cyklicznie, dwa razy w tygodniu Będą one również rejestrowane, a następnie udostępniane nieodpłatnie na stronie Fundacji, a także w kanałach społecznościowych Fundacji do późniejszego odtworzenia.

Celem cyklu #jazzevening jest popularyzacja współczesnej muzyki improwizowanej, w tym muzyki jazzowej i jazzowo-folkowej, ukazanej w bogatym kontekście narodowej kultury polskiej. Ochrona dziedzictwa kultury narodowej jakim jest polska kultura jazzowa, która stanowi ważny wyróżnik na muzycznym rynku europejskim, a nawet światowym. Promocja twórczości muzyków średniego i młodego pokolenia, poprzez możliwość zaprezentowania ich aktualnej twórczości, a także interpretacji klasycznych utworów muzyki jazzowej szerokiemu kręgowi odbiorców za pośrednictwem sieci internetowej i mediów społecznościowych.

Założeniem jest stworzenie, cyklu wydarzeń artystycznych, dostępnych dla osób nie mogących uczestniczyć w wydarzeniach z obszaru kultury muzycznej, ze względu na ograniczenia wynikające z sytuacji epidemiologicznej w Polsce, a także stworzenie trwałych narzędzi do realizacji w przyszłości wydarzeń koncertowych dostępnych za pośrednictwem sieci internetowej i mediów społecznościowych.