Directed by Jazz

Cykl koncertów „Directed by Jazz” realizowany jest ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu „Muzyka”, realizowanego przez Instytut Muzyki i Tańca.

W ramach projektu „Directed by Jazz” chcemy przybliżyć twórczość najwybitniejszych twórców światowego jazzu, którzy na stale zapisali się w pamięci wielu pokoleń muzyków i słuchaczy. Zaproszeni muzycy będą przedstawiać oryginalne aranżacje utworów, prezentując przegląd twórczości wybranego artysty. Nie zabraknie również własnych interpretacji i improwizacji. Za każdym razem skład zespołu będzie tematycznym odzwierciedleniem prezentowanego artysty. Koncerty w ramach „Directed by Jazz” to z jednej strony spotkanie z historią jazzu a z drugiej doskonała okazja do wysłuchania nietuzinkowych przedstawicieli tego gatunku.

Większość koncertów realizowanych w ramach zadania będzie rejestrowana, a następnie ich fragmenty będą prezentowane na stronie Fundacji oraz w mediach społecznościowych klubu 12on14. Zamysłem jest promocja współczesnej muzyki improwizowanej i jazzu, poprzez prezentację nowoczesnych aranżacji, szeroko rozpoznawalnych utworów znamienitych mistrzów gatunku. Jednocześnie dostarczając publiczności wydarzeń artystycznych najwyższej jakości, a także przybliżenie odbiorcom twórców najbardziej znaczących na polskiej scenie jazzowej, którzy zyskali uznanie i szacunek na całym świecie.

W ramach programu prezentowane będą projekty muzyczne z obszaru muzyki improwizowanej i jazzu, które ukażą różnorodność gatunkową tego rodzaju muzyki w bogatym kontekście kultury polskiej i światowej.

Koncerty będą odbywały się w klubie 12on14.